ESG | Rapportage

In een tijd waarin duurzaamheid de norm is en de vraag naar transparante verslaggeving groeit, staat ESG-rapportage centraal in het tonen van je bedrijfsimpact op milieu, samenleving en governance. Zeker nu ook de Europese Unie er stevig op inzet, streven steeds meer C-level executives en besluitvormers naar duidelijke, toekomstgerichte rapportage. Wij omarmen dit streven met vastberadenheid. Met een verfrissende aanpak in heldere, doelgerichte verslaggeving.

Wat is ESG-rapportage?

Bij ESG-rapportage gaat het om het in kaart brengen van de impact van je bedrijf op het milieu (Environment), de samenleving (Social) en het bestuur van de organisatie (Governance). Dit omvat bijvoorbeeld de hoeveelheid CO₂-uitstoot en de inspanningen tegen corruptie. Het is een manier waarop het bedrijf transparantie biedt over de effecten die het heeft op onze maatschappij. En de vraag naar transparante verslaggeving groeit. De Europese Unie zet sterk in op non-financiële informatie in jaarverslagen, met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) als leidende factor voor beursgenoteerde en grote bedrijven (een bedrijf dat scoort 2 uit 3 op: meer dan €50 miljoen omzet, meer dan €25 miljoen balanstotaal, meer dan 250 medewerkers).

 

  • Wat de CSRD vereist

    De CSRD verplicht uitgebreidere rapportage over niet-financiële informatie, waaronder strategie, beleid, doelen, KPI’s en actieplannen. In onze aanpak baseren we deze rapportage op een dubbele materialiteitsanalyse, waarbij de impact van een bedrijf op mens, milieu en maatschappij en de financiële impact van duurzaamheidsthema’s op een bedrijf worden geëvalueerd.

 

Zo pakken we dat aan

De achterliggende theorie van ESG-rapportage – we nemen je erin mee. Maar wel zonder de complexiteit van duurzaamheidsjargon; we maken het begrijpelijk voor jouw organisatie. En praktisch. We zijn altijd up-to-date met de laatste rapportagestandaarden en wetgeving, waaronder de CSRD, Taxonomie en het GHG-Protocol. En met onze ruime ervaring in assurance spreken we de ‘taal van de accountant’. Hierdoor handhaven we een gezonde balans tussen rapportageverplichtingen en de daadwerkelijke continuïteit van acties. En dat doen we zo.

2BHonest ESG Rapportage - materialiteitsanalyse

 

 

1. Nulmeting & topiclijst

We voeren een grondige interne analyse uit: strategische documenten, dialogen met stakeholders en eerdere materialiteitsanalyses. Tegelijkertijd analyseren we externe factoren, waaronder ontwikkelingen bij klanten, concurrenten en binnen de sector. Dit is de nulmeting. De bevindingen presenteren we in een voorlopige, CSRD-proof topiclijst van ESG-onderwerpen. Deze lijst scherpen we aan én valideren we om te verzekeren dat deze de meest relevante en impactvolle thema’s omvat.

 

2. Stakeholder engagement

Het betrekken van stakeholders is cruciaal voor het duurzaamheidsproces. Met stakeholdermapping zorgen we dat de juiste stakeholders in beeld zijn en op een goede manier betrokken worden. We voeren interviews uit met representatieve groepen van zowel interne als externe stakeholders om thema’s te toetsen en te verkennen.
De inzichten die daaruit voortkomen, gebruiken we om de voorlopige topiclijst uit stap 1 te bevestigen. Indien nodig kan een enquête onder een bredere groep van stakeholders worden overwogen, om bevindingen verder te ondersteunen en verfijnen.

 

3. Materialiteit bepalen

In verschillende workshops analyseren we de milieu-, sociale en financiële impact van bedrijfsactiviteiten, waarbij we zowel de positieve als de negatieve effecten in kaart brengen. Vervolgens beoordelen we de belangrijkheid van deze effecten en plaatsen ze in een materialiteitsmatrix. Dit geeft inzicht in de meest significante gebieden die aandacht vereisen. De uitkomsten van deze materialiteitsbeoordeling leggen we ter validatie voor aan de belangrijkste interne stakeholders. Ten slotte communiceren we de resultaten met het managementteam om overeenstemming te bereiken over de geïdentificeerde prioriteiten en actiepunten.

4. Gap analyse & actieplan

We identificeren relevante rapportagevereisten en voeren een gap-analyse uit op basis van de beschikbare documentatie. Zo brengen we ook ontbrekende datapunten in kaart. Op basis van deze inzichten stellen we samen een concreet actieplan op, waarbij een duurzame impact op zowel korte als lange termijn wordt gegarandeerd. Zo ondersteunen we niet alleen met een ‘heldere’ ESG-rapportage, maar ook met een ‘doelgerichte’. Zodat je als organisatie niet alleen ‘voldoet aan’, maar ook ‘uitblinkt in’ de huidige normen van duurzame verslaglegging.

 

Always on: Documentatie

Gedurende het hele proces documenteren we alle stappen overzichtelijk voor de accountant.

Aan de slag met een eigen team

Wij geloven sterk in teamwerk. Onze strategische langetermijntrajecten stellen we op maat samen, afhankelijk van de behoeften van je bedrijf of organisatie. We vormen een toegewijd team van drie tot zes experts, divers en veerkrachtig. Zij werken samen om je organisatie te begeleiden van ontwikkeling tot implementatie. Zo waarborgen we kwaliteit én garanderen we de continuïteit van jouw duurzaamheidsinitiatieven. Samen impact maken?

Boek een voorgesprek

 

Een greep uit onze experts

Maak alvast kennis met twee van onze experts die – samen met een sterk team van mede-experts – bijdragen aan het succes van onze klanten op de lange termijn.

Winne

Winne Benschop

Blinkt uit in het creëren van een duurzame verandercultuur binnen bedrijven.
Sivan

Sivan van Leerzem

Een scherp oog voor detail en een diepgaand begrip van duurzaamheidswetgeving.